Kan bli som algoritmenes Tsjernobyl

 

– Faren med en holdning der vi sier at vi ikke trenger å forstå så lenge det virker, er at det kan bli som algoritmenes Tsjernobyl, der det til slutt går skikkelig galt. Det sa Anders Løland under en debatt om algoritmer og stordata.

Norsk Regnesentral inviterte til debatten «Kjøpe STORDATA fra Kina?» som en del av Forskningsdagene i Oslo. Morten Goodwin fra CAIR, Eva Jarbekk fra Schjødt og Anders Løland fra BigInsight og Norsk Regnesentral kom alle med forskjellig ståsted på hvordan vi skal behandle stordata i møte med GDPR. 

Begreper som kunstig intelligens og stordata kan virke fjernt for de som ikke kaller seg teknologer, men det var likevel mange som hadde funnet vegen til Kulturhuset for å få med seg debatten om algoritmer og personvern.

– Kunne vært livreddende

– De som styrte atomreaktoren i Tsjernobyl kjente ikke til alle svakhetene ved designet til reaktoren, siden disse svakhetene var sovjetiske statshemmeligheter. Sånn sett var reaktoren en svart boks, og en forklaring kunne vært livreddende. På samme måte kan det være nyttig å forstå en algoritme, utdypet Løland, ass.forskningssjef i Norsk Regnesentral og co-dir i BigInsight.

– Kinesisk helseapp 

Goodwin var ikke så opptatt av å forstå: – Det viktigste er resultatet, algoritmer som leverer noe vi kan bruke. Goodwin, forsker og nestleder av CAIR ved UiA, har tidligere sagt han er fristet til å kjøpe stordata fra land som Kina, som ikke har samme krav til personvern som eksempelvis Norge. – Jeg får en begrensning på meg som forsker når jeg ikke har den samme tilgangen til data som amerikanske eller kinesiske forskere har. Jeg er redd for at om fem år så er det Kina-helseappen eller Facebook-helseappen vi alle bruker og ikke en norsk en, fordi vi som forskere ikke hadde den samme tilgangen til stordata som de andre.

– Får europeisk personvern

Eva Jarbekk, GDPR-ekspert og advokat og partner i Schjødt, har oppdaget en ny side ved personvernlovgivningen: – Hvis du får data fra Kina eller USA eller et annet land og bruker det her i Norge og Europa, så får de dataene vårt personvern. For Løland handler det også om tillit: – Forskere er veldig avhengig av tillit, og den tilliten tror jeg vi kan ødelegge om vi får for lettvint tilgang til data. Med GDPR er vi rigget for et langsiktig ansvarlig løp, avsluttet han.