Samarbeid med NRK: Vi analyserer VM 2019

I dag er det avspark for VM i fotball for kvinner. 

NR har beregnet resultater for mesterskapet, med vurderinger fra et ekspertpanel bestående av NRKs sportsredaksjon og kjente navn i norsk fotball.

Før mesterskapet begynner fastsettes styrketall ut fra vurderinger gitt av fotballekspertene.

– Vi har vel alle en idé om at i en kamp mellom Frankrike og Serbia vil det være større sjanse for at Frankrike vinner enn at Serbia vinner. Vi ønsker å formalisere slike betraktninger, slik at vi ved hjelp av en statistisk modell kan anslå sannsynligheten for H, U og B i enhver kamp, og faktisk også sannsynligheten for ethvert mulig resultat (0-0, 1-0, osv. har hver sin sannsynlighet), forklarer Nikolai Sellereite. – Ethvert lag tilordnes et styrketall, og ut fra styrketallene til to lag som møtes, skal en kunne avlese sannsynligheten for H, U og B. Styrketallene vil være noe a la FIFA-rankingen, men vil være mer direkte relatert til utfallet av enkeltkamper.

Historisk

Anders Løland, Nikolai Sellereite og Magne Aldrin er tallknuserne bak fotballberegninger i Norsk Regnesentral. Aldrin er intet mindre enn historisk på feltet, han var den første i Norges som sannsynlighetsberegnet fotballresultater da han begynte i 1993. Siden har det ballet på seg, nå er det stor interesse for denne formen for kvalifisert tipping.

Oppdateres underveis

Etterhvert som det spilles kamper, oppdateres styrketallet, forklarer forskeren: – Styrketallene bestemmes mer og mer ut fra de spilte kampene, og mindre og mindre ut fra forhåndsvurderingene. Eksempelvis vil Frankrike i utgangspunktet ha et bedre styrketall enn Serbia, men hvis Frankrike taper den første kampen, mens Serbia vinner, vil dette justeres noe i Serbias favør. Dog kan vi i modellen ikke ta hensyn til detaljer, som for eksempel at en sentral spiller er skadet, eller at både Frankrike og Serbia er klare for videre spill før de spiller siste kamp mot hverandre i gruppespillet.

Resultatene blir daglig oppdatert på en egen vm-side.

VM-spesial

De tre statistikerne tar med seg beregningene og tenker høyt om utviklingen gjennom mesterskapet i podcasten Sannsynligvis FOTBALL, i en serie med VM-spesial.

– Der håper vi også å få med oss noen av ekspertene som har vurdert lagene for oss, det kan nok bli noen spennende diskusjoner, sier Sellereite.

Podcasten finner du her: for Android, iTunes og Spotify.