Hvem vinner EM 2021?

Norsk Regnesentral regner på mye mellom himmel og jord, og da glir fotballmesterskap inn som en selvfølgelig del, spesielt for de fotballinteresserte forskerne blant oss.

NR har igjen regnet ut de ulike lags vinnersjanser i EM 2021. Vi bruker vurderinger fra ekspertpanel bestående av NRKs sportsredaksjon og kjente navn i norsk fotball.

EM-siden vår gir vi sannsynlighetene til alle lagene, både sannsynligheten for at de vinner EM, kommer til sluttspillet eller ryker ut av gruppespillet.

Sidene blir oppdatert kontinuerlig gjennom hele mesterskapet etterhvert som kampene spilles.

Hvordan gjør vi det?

Sannsynlighetene beregnes ved at alle resterende kamper i turneringa simuleres (“spilles” på en datamaskin) en rekke ganger. Den gjenstående delen av turneringa “spilles” 100 000 ganger. Ut fra disse kunstig spilte turneringene beregnes lagenes sjanser til å vinne turneringa, til å vinne sin gruppe, til å nå finalen og liknende. Når de resterende kampene simuleres, tas det hensyn til detaljer som:

  • I gruppespillet avgjøres rekkefølgen på tabellen for det første ved poeng. Ved poenglikhet rangeres lagene etter poeng, målforskjell og antall skårede mål blant de lagene som har like mange poeng. Deretter rangeres lagene etter målforskjell, antall skårede mål og antall seiere totalt i gruppa. Står det fortsatt likt, avgjøres det med loddtrekning. Vi overser kriteriene om straffesparkkonkurranse og “fair play”-poeng som mesterskapet har før loddtrekning.
  • Kamper i videregående spill kan ikke ende uavgjort. Hvis det etter ordinær tid er uavgjort, spilles det to ekstraomganger. Hvis det fortsatt er uavgjort, avgjøres kampen ved straffesparkkonkurranse.

Utfallet av en enkelt kamp vil være avhengig av styrken til de to lagene som møtes, men også ha et element av tilfeldighet. Før turneringa starter tallfestes styrketallet til hvert lag ut fra forhåndsvurderinger gitt av 15 fotball-eksperter. Etterhvert som virkelige kamper blir spilt, oppdateres styrketallet til hvert lag. Dermed vil styrketallene etterhvert bestemmes mer og mer av de virkelige kampene, og mindre og mindre av forhåndsvurderingene.