Kåret til en av Norges fremste teknologikvinner

Seniorforsker Solveig Engebretsen er kåret til en av Norges femti fremste tech-kvinner. – Hun har fått flere utmerkelser for sin forskning, fra NRs masterpris til denne kåringen, og det er høyst fortjent, sier Lars Holden, administrerende direktør i NR.

Engebretsens doktorgrad om estimering av smittespredning ved bruk av mobildata førte henne inn i arbeidet med å vurdere smittespredning i Norge da pandemien brøt løs. Holden ser hvor viktig rolle forskningen hennes har hatt de siste årene. – Solveig er en veldig dyktig forsker som har valgt et område som har blitt svært viktig.

Femti fremste

– Abelia og ODA-Nettverk kårer Norges 50 fremste tech-kvinner. Formålet med kåringen, som gjøres for sjette året på rad, er å løfte frem talenter og gode forbilder som kan inspirere flere kvinner til å velge teknologi. 

– Historien har vist at vi trenger problemløsere av begge kjønn for å møte samfunnets store utfordringer, men fortsatt er det vesentlig flere menn enn kvinner som jobber i bransjen. Derfor ønsker Abelia og ODA-Nettverk å inspirere flere kvinner til å velge teknologiske yrker, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.

NHOs ferske Kompetansebarometer viser at halvparten av norske bedrifter mangler IT-kompetanse.

IT-sektoren vokser, men nye tall fra Kantars årlige undersøkelse for ODA-Nettverk viser at kvinneandelen innen IT er på beskjedne 29 prosent. Tallet har vært stabilt de siste årene.

Norge trenger altså både mer IT-kompetanse og flere kvinnelige teknologer.

– De teknologiske løsningene for fremtiden må skapes av et større mangfold enn vi ser i dag, men norske jenter og kvinner velger fortsatt altfor tradisjonelt. Da er det ekstra viktig og gledelig at vi i år fikk inn rekordmange nominasjoner med stor bredde i roller og bransjer, som kan synliggjøre noen av de mange karriereveiene innen tech. Vi håper de fantastiske rollemodellene på listen vil inspirere mange flere jenter og kvinner til å se de spennende mulighetene med teknologi, sier Gunn Severinsen, CEO i Squeed og nestleder i ODA-Nettverk.

Om kåringen 

Det er ODA-Nettverk, Nordens ledende nettverk for kvinner i tech, og Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, som står bak kåringen. Formålet er å øke andelen kvinner som jobber med teknologi og ledelse i næringslivet. 

Etter en åpen nominasjonsprosess er de 50 vinnerne valgt ut av en jury ledet av Øystein Eriksen Søreide. I juryens kriterier er det fastslått at kandidatene må ha en sentral teknologirelatert eller teknologifremmende rolle. 

Kvinnene kan jobbe på alle nivåer, fra gründere av en teknologibasert bedrift, til toppledere med budsjett- og personalansvar, fageksperter og rådgivere. Kåringen omfatter privat, offentlig og ideell sektor, og er åpen for alle som identifiserer seg som kvinne.

Ettersom kåringen handler om å løfte opp de nye og “up and coming” har juryen valgt å legge inn et skille der de som allerede er har stått på listen over Norges 50 fremste tech-kvinner ikke kan stå på listen flere ganger, i samme rolle.

Juryen har bestått av: 

  • Kristine Dahl Steidel, administrerende direktør i Microsoft  
  • Steffen Sutorius, administrerende direktør i Digitaliseringsdirektoratet 
  • Anne Grethe Solberg, Forsker II hos OsloMet – storbyuniversitetet
  • Sumeet Singh Patpatia, global head of diversity, inclusion and belonging i Schibsted
  • Thomas Reinertsen, EVP & Managing Director i Capgemini Invent Norway
  • Letizia Jaccheri, professor ved Instituttet for datateknologi og informatikk ved NTNU i Trondheim, og professor ved UiT.
  • Line Henriette Holten, generalsekretær i Tekna
  • Anette Roll Richardsen, CEO at Watchcom Security Group
  • Gunn Severinsen, CEO i Squeed og styreleder i ODA-Nettverk 
  • Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia