– Spesielt å høre Erna snakke om resultatene

I går ble Solveig Engebretsen kåret til en av de femti fremste tech-kvinnene i Norge, en liste teknologiorganisasjonen Abelia og ODA-nettverket for sjette gang publiserer på kvinnedagen.

Etter utdeling av diplom og forsiktig feiring, reflekterer Solveig over hva det betyr å være på en slik liste.

– Det er veldig hyggelig og morsomt å bli trukket fram på denne måten! Jeg er veldig glad for å ha fått muligheten til å promotere faget mitt, og det har vært en motivasjonsfaktor for meg. Jeg håper at det kan bidra til at flere får lyst til å studere statistikk og matematikk. Både fordi faget i seg selv er spennende, men også fordi man ser tydelig nytteverdi. Jeg er opptatt av likestilling og håper også spesielt på å kunne bidra til at flere dyktige jenter velger realfag. 

Det er andre gang en forsker ved Norsk Regnesentral er en del av denne listen, Kjersti Aas var en av de femti fremste i 2020.

Solveig Engebretsen (foran) med noen av de andre kvinnelige forskerne i NR. Foto: NR

Erna publiserte resultatene

I november 2019 disputerte Engebretsen med en doktoravhandling i matematiske modeller for spredning av influensa, et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet og Telenor. Bare et par måneder senere eksploderte koronapandemien i Norge, og samarbeidet med Telenor og FHI ble noe som måtte testes på norske tall i sanntid. Den unge forskeren jobbet plutselig med modellering der hele Norge fulgte med på resultatene.

Når du ser tilbake på karrieren din så langt, hvilket øyeblikk stikker seg ut?

– Det er mange øyeblikk som har vært viktige. Følelsen ved å få akseptert første artikkel, disputas og første vellykkede kjøring av koronamodellen. Men det som kanskje skiller seg mest ut var å høre Erna på pressekonferansen snakke om modelleringsresultatene våre. Det var en veldig spesiell opplevelse!

 I dag jobber Solveig fortsatt med koronamodellering som en del av Folkehelseinstituttets overvåkning. – Nå er det under mindre tidspress og mediefokus. Så jobber vi også med å få publisert arbeidet vårt de siste par årene. Ellers jobber jeg mye med tiltak mot lakselus, og særlig med velferd og effekt av rensefisk (fisk som spiser lakselus, red.anm).