Spionerer støvsugeren din på deg?

Hva skal Amazon med et firma som lager robotstøvsugere?

5. august ble det klart at Amazon kjøper iRobot for 1,7 milliarder dollar. iRobot er et firma som lager fjernstyrte og selvgående roboter, inkludert robotstøvsugere. Firmanavnet er tatt fra Isaac Asimovs novellesamling «I, Robot», som handler om lover for roboter. Og robotlover kan vi nok komme til å trenge fremover.

Bilde: Denny Müller / Unsplash

Men hva skal Amazon med et firma som lager robotstøvsugere? Her må jeg legge til at robotstøvsugere har sensorer som lager kart over hvordan huset ditt ser ut innvendig. Og iRobots leder sa i et intervju i 2017 at firmaet en dag kan komme til å dele data med firmaer som utvikler dingser og kunstig intelligens-assistenter for smarte hjem.

De fleste tenker kanskje på Amazon som en veldig stor nettbutikk, men nå er det nok riktigere å si at Amazon er et firma som lever godt av dine og mine data. Amazon vet ikke bare hvilke bøker og ting du har kjøpt hos dem, men også hvilke serier du har sett på og en del annet du kanskje ikke har visst.

Får god oversikt?

I 2018 kjøpte Amazon Ring, som blant annet lager smarte videodørklokker som er koblet til internett. Dermed kan du for eksempel se hvem som ringer på hos deg selv om du ikke er hjemme. Det har også vist seg at Ring i minst ett tilfelle har delt private videodata med amerikansk politi uten fullmakt.

Amazon selger dessuten Alexa, Amazons egenutviklede stemmestyringsteknologi, som kanskje sitter og lytter i en smarthøyttaler hjemme hos deg?

Til sammen kan etter hvert Amazon få en temmelig god oversikt over hva som skjer hjemme hos deg.

I fjor høst deltok jeg på et såkalt innspillsmøte om fremvoksende teknologier i regi av Personvernkommisjonen. Jeg trakk da frem at jeg ikke vet hvilke data min (kinesiske!) robotstøvsuger samler inn, og påpekte faren for at nettgiganter slipper fri basert på samtykke det er vanskelig å forstå eller si nei til.

Som forbrukere havner vi lett i skvisen mellom å dele våre data eller ikke få tilgang til smarte nye produkter. Vi må derfor sørge for å stille like høye personvernkrav til algoritmer som er utviklet i andre land som til de som er utviklet i Norge/Europa.

Personvernkommisjonen legger frem sin utredning 26. september. Både robotstøvsugeren min og jeg er spente på resultatet.