Modellerer for fotball-EM

– Vi har utviklet en statistisk modell som beregner kampresultatene i sommerens fotball-EM. Det er fint å vise hvordan vitenskap og sport kan gå hånd i hånd, og det gir samtidig et unikt perspektiv på begge felt.

Forskerne Frida Svendal Aase og Anders Løland står, sammen med Magne Aldrin på det lille bildet, bak årets modell for beregning av fotball-EM
Forskerne Frida Svendal Aase og Anders Løland står, sammen med Magne Aldrin på det lille bildet, bak årets modell for beregning av fotball-EM

Eksperttips byttet ut med statistiske modeller

I tidligere mesterskap har forskerne brukt eksperttips som grunnlag for sine prediksjoner. Denne gangen har de imidlertid valgt en mer datadrevet tilnærming. Ved å bruke kampresultater fra de seks siste EM-turneringene (2000-2021) sammen med de ulike lands FIFA-ranking ved starten av hvert mesterskap, har forskerne laget en modell som kan gi mer nøyaktige prediksjoner.

– Vi har brukt dataene til å estimere en sammenheng mellom FIFA-ranking og styrketall ved hjelp av en litt annen statistisk modell enn hovedmodellen, forklarer Anders Løland, forskningssjef ved NR. – I denne modellen estimerer vi også fordelen av at et land spiller på hjemmebane, samt en ekstra effekt utover hva som forklares av FIFA-rankingen for de landene som har vært med i minst fire av de seks siste EM.

En lærende modell

Forskerne ser også at modellen for årets EM gir andre resultater. Det forklarer de med at tips fra fotballeksperter kan ha gitt favorittlag ufortjent høye tall, mens denne modellen gir mer reelle beregninger. Det kan igjen bety at årets modell vil lære raskere fra kampene som spilles i EM, og justere sine prediksjoner deretter.

– Det er morsomt og en fin måte å vise fram hva statistisk modellering er, sier Løland. – Ved å kombinere historiske data med nåværende FIFA-rankinger, kan vi gi en mer dynamisk og tilpasningsdyktig prediksjon.

Modellen oppdateres daglig på denne siden

Tradisjon for fotballmesterskap

Norsk Regnesentral har i nærmere 30 år brukt statistisk modellering for å forutsi resultater i store mesterskap. Denne lange tradisjonen har skapt forventninger både internt og eksternt, og forskerne føler et visst samfunnsansvar for å føre tradisjonen videre.

– Siden vi har gjort dette for de fleste mesterskap de tre siste tiårene, føler vi et slags samfunnsansvar for å føre tradisjonen videre, sier forskeren. – Det gir oss også en flott anledning til å demonstrere hvordan avansert statistikk kan brukes i praksis.

Med denne nye modellen blir det ekstra spennende for forskerne å følge fotball-EM, både for å se om favorittlaget vinner og for å se om prediksjoner står seg mot de faktiske kampresultatene.