Publisert:

Skrevet av:

Elin Ruhlin Gjuvsland

Norsk Regnesentral regner på mye mellom himmel og jord, og da glir fotballmesterskap inn som en selvfølgelig del, spesielt for de fotballinteresserte forskerne blant oss.

NR har igjen regnet ut de ulike lags vinnersjanser i EM 2021. Vi bruker vurderinger fra ekspertpanel bestående av NRKs sportsredaksjon og kjente navn i norsk fotball.

Ifølge våre beregneringer er det Frankrike som (mest sannsynlig) vinner fotball-EM med en sannsynlighet på 16,0%. Like bak følger Tyskland (13,7%) og Belgia (11,9%).

Fordelingen ser slik ut for de største favorittene:

Frankrike16,0 %
Tyskland13,7 %
Belgia11,9 %
England9,6 %
Portugal9,0 %
Spania8,7 %
Nederland7,6 %
Italia5,9 %
Disse tallene er beregnet før mesterskapet starter

EM-siden vår gir vi sannsynlighetene til alle lagene, både sannsynligheten for at de vinner EM, kommer til sluttspillet eller ryker ut av gruppespillet.

Sidene blir oppdatert kontinuerlig gjennom hele mesterskapet etterhvert som kampene spilles.

Hvordan gjør vi det?

Vi har vel alle en idé om at i en kamp mellom Frankrike og Ukraina vil det være større sjanse for at Frankrike vinner enn at Ukraina vinner. Vi ønsker å formalisere slike betraktninger, slik at vi ved hjelp av en statistisk modell kan anslå sannsynligheten for H, U og B i enhver kamp, og faktisk også sannsynligheten for ethvert mulig resultat (0-0, 1-0, osv. har hver sin sannsynlighet).

Ethvert lag tilordnes et styrketall, og ut fra styrketallene til to lag som møtes, skal en kunne avlese sannsynligheten for H, U og B. Styrketallene vil være noe a la FIFA-rankingen, men vil være mer direkte relatert til utfallet av enkeltkamper. Når vi har tallfestet styrketallene spiller vi (simulerer) resten av turneringen 100 000 ganger på en datamaskin. Ut fra disse kunstig spilte turneringene beregnes lagenes sjanser til å vinne turneringa, til å vinne sin gruppe, til å nå finalen og liknende.

Før mesterskapet begynner fastsettes disse styrketallene ut fra vurderinger gitt av fotball-eksperter.

Etter hvert som det spilles kamper i mesterskapet oppdateres styrketallene, slik at styrketallene bestemmes mer og mer ut fra de spilte kampene, og mindre og mindre ut fra forhåndsvurderingene.