Ny podcastepisode: Da coronaen kom

Da coronaviruset kom visste seniorforsker Kenth Engø-Monsen i Telenor Research hva han måtte gjøre.

Anders Løland med podcastgjest Kenth Engø-Monsen.

– Det er jo ikke sånn at vi ikke har drevet med mobilitetsdata før, vi har vært involvert i å modellere smittespredning i andre land som Pakistan og Bangladesh, så vi visste jo at dette kan vi.

Da dataene begynte å tikke inn i begynnelsen av mars hadde Engø-Monsen kontaktnettet klart, fordi Telenor Research allerede hadde et etablert samarbeid med Arnoldo Frigessi i Big Insight og Birgitte F. de Blasio ved Folkehelseinstituttet (FHI).

– Jeg er overbevist om at det at vi har snakket sammen og samarbeidet før gjorde at ting gikk veldig fort denne gangen. Fra det øyeblikket jeg hadde det første datasettet i hendene gikk det veldig kort tid til Solveig Engebretsen (forsker ved Norsk Regnesentral) hadde satt opp den første modellen sammen med gjengen fra FHI.

Helsedata kombinert med mobilitetsdata viste seg å bli svært så nyttig i arbeidet for å predikere hvordan coronasmitte kan spre seg i befolkningen, og nå er hele Norge blitt kjent med R-tallet som er et av produktene av modelleringen.

Forskning som beredskap

I en tidligere episode av Sannsynligvis VIKTIG snakket Arnoldo Frigessi, lederen av forskningssamarbeidet Big Insight, om hvordan forskning også kan være beredskap. 

– Det Telenor Research har bidratt til her er nettopp forskningsberedskap i praksis, sier Anders Løland, assisterende forskningssjef i Norsk Regnesentral (NR) og programleder for Sannsynligvis VIKTIG. – Det at Big Insight er et samarbeid som skal leve i mange år har gjort det mulig å jobbe langsiktig. Modellene for smittespredning ble forsket frem og testet ut, og lå der klare da behovet for å bruke dem på data for norske forhold dukket opp med denne pandemien. Vi var i gang med smitteberegning mye tidligere enn mange andre land fordi vi hadde dette samarbeidet allerede, forklarer han.

– Vi i Telenor Research må jo innse at vi bare er enn liten brikke i dette, og at det felles målet er å lage noe som virkelig påvirker samfunnet i Norge, avslutter Engø-Monsen.

Hør episoden om hva Telenor Research gjorde da corona-epidemien var et faktum

Apple podcast

Spotify