Risikomodell for vannskader på bygninger og klimasensitivitet

Vannskader på bygninger forsårsaket av nedbør utgjør en stadig større del av forsikringsbransjens skadeutbetalinger og koster nå mer enn flomskader dekket av naturskadeloven. I samarbeid med Gjensidige har vi utviklet en modell som vurderer risikoen for vannskader på enkeltbygninger over hele Norge. Ved å kombinere historiske forsikringsdata, klimaframskrivinger og topografiske indekser, gir modellen verdifulle innsikter som brukes i risikovurdering, beslutningsprosesser og forebyggende tiltak.

Bildet viser en tung regnværsdag i Bergen sentrum. Det er fotgjengere som krysser gaten mellom to eldre bygninger foran på bildet. I bakgrunnen er det tåkebelagte fjell.
Bilde: Zhang Shaoqi/Unsplash.

Hvordan oppstår vannskader på bygninger?

Flere faktorer avgjør hvor utsatt en bygning er for skade. Bygningens egenskaper spiller en viktig rolle, eksempelvis om bygningen har kjeller eller ikke. I tillegg har terrengform rundt bygningen og lokale klimatiske forhold stor betydning for risikoen. Skader oppstår ofte når nedbør som trenger inn gjennom bygningskallet eller ved tilbakeslag i avløpsnettet.

Bruk av historiske forsikringsdata til klimarelatert risikomodellering

I Norge har Gjensidige vært en pådriver og pionér innen klimarelatert risiko i forsikring, og samarbeidet mellom NR og Gjensidige på dette feltet går tilbake til år 2000. Ved å kombinere historiske forsikringsdata med klimaframskrivinger og topografiske indekser, har vi utviklet en risikomodell som gir viktig beslutningsstøtte til både forsikringsbransjen og myndigheter.

Modellering av framtidige risikoer ved klimaendringer

Rammeverket for modellen tallfester forventede endringer i skadeomfang over tre tiår fram mot 2100 sammenlignet med dagens situasjon. Prediksjonene er basert på utslippsscenarioene RCP4.5 og RCP8.5 og danner et bilde av usikkerheten knyttet til klimaframskrivningene.  

Modellen bryter ned den totale risikoen i ulike faktorer, noe som gjør det mulig å identifisere sårbarhetene på spesifikke lokasjoner. Ettersom klimaendringer fører til økt frekvens og intensitet av ekstremvær, gir denne informasjonen forsikringsselskaper og myndigheter et grunnlag for å iverksette avbøtende og forebyggende tiltak i områder med høyere risiko.

Ønsker du å vite mer om dette prosjektet?

Ta kontakt:

Prosjekt: Risikomodell for vannskader på bygninger og klimasensitivitet

Partner: Gjensidige

Periode: 2019 – 2021