En ressursbank for simulering av funksjonsnedsettelser

Vi utvikler en digital ressursbank som tilbyr anbefalinger og veiledninger for å hjelpe flere med å skape universelt utformede produkter og tjenester. Ressursbanken vil være tilgjengelig for alle, men er spesielt nyttig for utviklere og profesjonelle uten teknisk bakgrunn. Ved å heve kompetansen om universell utforming legger vi til rette for utviklingen av tilgjengelige og brukervennlige løsninger som kan brukes av et bredt og mangfoldig publikum.

En kvinne med Downs syndrom og mørkt hår sitter foran et lyst vindu i en beige lenestol foran et moderne sofabord laget av tre, hvor det står en glassvannkaraffel og en vase med tørkede blomster. Vinduet er lyst opp av solen, og man kan se veien eller en parkeringsplass med noen biler som er ute av fokus. Kvinnen har øretelefoner i ørene og en laptop i fanget, og snakker med noen på datamaskinen sin.
Universell utforming gjør at flere kan benytte digitale ressurser. Bilde: Pexels.

Brukerorientert universell utforming

Prinsippene for universell utforming fungerer både som mål og prosess, med hensikt å skape produkter, tjenester, programvare og miljøer som er tilgjengelige for flest mulig, uavhengig av alder, funksjonsevne eller bakgrunn. Å utvikle universelt utformede løsninger byr imidlertid på utfordringer, da mange utviklings- og designmiljøer nøler med å involvere brukere i testfasen. Dette prosjektet tar sikte på tette dette gapet ved å legge til rette for mer brukerorienterte designpraksiser.

En verktøykasse for simulering av funksjonsnedsettelser

Målet er å etablere en åpen digital ressursbank med anbefalinger for utstyr og nyttige veiledninger for simluering av ulike funksjonsnedsettelser. Verktøykassen vil være tilgjengelig på en egen nettside, slik at prinsippene for universell utforming kan vurderes allerede fra starten av designprosessen. Dette vil bidra til utvikling av mer tilgjengelige og brukervennlige løsninger for personer med nedsatt funksjonsevne.

Selv om vi primært retter oss mot norske utviklingsmiljøer, ser vi for oss at ressursene kan anvendes bredt for å øke bevisstheten rundt ulike funksjonsnedsettelser. Ressursbanken er ment å være nyttig ikke bare for utviklere, men også for andre profesjonelle som designere, innkjøpere, tjenesteytere og ledere i både offentlig og privat sektor.

En kvinne med rødt hår i rullestol sitter ved spisebordet i en svært moderne leilighet. Gulvet er laget av grå fliser, veggen er av røde murstein, og taket er malt hvitt. Bak henne er det en grå betongvegg med nisjer som huser grønne stueplanter. Rommet bak henne er delvis i mørket, hvor deler av inngangspartiet er synlig. Hun kommuniserer med noen via sin laptop, og hilser ved å vinke med høyre hånd. Hun bruker øretelefoner for å både lytte og snakke.
Inkluderende teknologi gir alle muligheten til å delta, uansett hvor de befinner seg. Bilde: Pexels.

En brukertestet ressursbank for universell utforming

I dette prosjektet samarbeider vi med Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) og deres tilknyttede organisasjoner for å kvalitetssikre våre anbefalinger gjennom brukertesting slik at verktøykassen blir effektiv og pålitelig for så mange som mulig.

Vil du vite mer om dette prosjektet?

Ta kontakt:

Prosjekt: Simulering av funksjonsnedsettelser

Partner: Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO)

Finansiering: Stiftelsen Dam

Periode: 2024-2025