Modellering av smitte og populasjonstetthet i lakseoppdrett

Oppdrettslaks er en av Norges største eksportvarer, og en viktig del av den globale sjømatnæringen. Lakseoppdrett skaper arbeidsplasser, gir økonomisk stabilitet til kystsamfunnene og er en betydelig bidragsyter til norsk økonomi.

Smittsomme sykdommer utgjør imidlertid en vedvarende trussel mot bærekraftig fiskeoppdrett. På NR har vi utviklet modeller for å beregne populasjonstetthet og hvordan smitte sprer seg blant fisken. Modellene brukes også til å simulere ulike scenarioer for å undersøke hvilke kontrolltiltak som kan redusere sykdomsbyrden.

Figuren visualerer ulike scenariosimuleringer.
Rapportert antall tilfeller av ILA frem til 2018 og simulert antall tilfeller fra 2019 med seks ulike kontrollstrategier. Figur: NR.

Effektive tiltak mot sykdommer i lakseoppdrett

Lakselus, pankreassykdom (PD) og infeksiøs lakseanemi (ILA) er blant de mest utbredte sykdommene i lakseoppdrett og utgjør en risiko for bærekraftig oppdrett. I samarbeid med Veterinærinstituttet har vi utviklet modeller for å kartlegge spredningen av lakselus og virusinfeksjoner. Modellene er også brukt i simuleringer av ulike scenarioer for å analysere effekten av tiltak for å redusere sykdomsbyrden. Eksempler på tiltak inkluderer vaksinering, sanering av smittede fiskebestander og relokasjon av oppdrettsanlegg.

Våre modeller er blitt anvendt i en rekke prosjekter ledet av norske myndigheter, havbruksorganisasjoner og private selskaper, både under og etter prosjektperioden.

Vil du vite mer om dette prosjektet?

Ta kontakt:

Prosjekt: Sammenheng mellom vertstetthet og smittespredning i lakseoppdrett, effekter av økt produksjon og strategier for smittekontroll

Partner: Veterinærinstituttet

Finansiering: Forskningsrådet

Period: 2016 – 2020

Andre kilder

Prosjektbanken