Klima og miljø
- Involverte fagområder Jordobservasjon
Menneskelig aktivitet fører til stadig større endringer i miljø og klima. Endringene er ujevnt fordelt i verden. Lovgivning og andre tiltak i enkeltland og i regionalt og globalt samarbeid forsøker å bedre utviklingen. Det finnes mange rapporteringsordninger for miljøtilstanden på nasjonalt nivå, men ulike standarder og ulik kvalitet gjør det vanskelig å lage gode oversikter over utviklingen.
Jordobservasjon med satellitter gir objektive og hyppige målinger på global skala, men det er enorme datamengder som skal analyseres og kvaliteten på resultatet avhenger av at man klarer å utvikle ofte sofistikerte algoritmer som fra signaler på forskjellige bølgelengder klarer å avlede informasjonen man er ute etter.
NR utvikler algoritmer og produkter basert på satellittdata som bestemmer miljøvariable for alt fra lokale forhold til global utvikling over flere tiår. Vi utvikler metoder basert på maskinlæring som kartlegger effekten av naturinngrep i nye områder (f.eks. fra veibygging og etablering av vindmøllefarmer), som detekterer marint oljesøl sluppet ut fra skip og oljeplattformer, og som foretar kjøretøytellinger for å estimere utslipp som skaper luftforurensning. Vi utvikler også metoder som teller sel i Arktis for populasjonskartlegging, og vi har demonstrert hvordan sunnhetstilstanden i skog påvirkes fra sykdomsangrep.
På regional og global skala gir vi større, internasjonale bidrag til kartlegging av hvordan snødekket og skogdekket areal endrer seg over tid – med avskoging som pådriver til global oppvarming og endringer i snødekket som sensitiv indikator for lokal oppvarming og endringer i nedbørsmønsteret. NR har ledet og leder flere EU- og ESA-prosjekter for utvikling av algoritmer og verktøy, og for sammenstilling av lange tidsrekker av observasjoner. Tidsrekkene kan brukes som selvstendige klimaendringsindikatorer eller til forbedring av klimamodeller gjennom kalibrering og validering.