E-helse og velferdsteknologi
- Avdeling DART
- Involverte fagområder Digital inkludering
- Involverte bransjer Helse, Samfunn
På NR forsker vi på e-helse og velferdsteknologi, og utvikler ulike teknologiske verktøy og hjelpemidler. Pasient- og brukeropplevelser med assisterende teknologi står sentralt i mange av våre prosjekter, sammen med perspektivene til helsepersonell og pårørende. E-helse og velferdsteknologi er et voksende felt med stort potensial for å fremme likeverdige helsetjenester som blant annet bidrar til å fremme trygghet, deltagelse og mobilitet. Våre forskere er opptatt av å finne løsninger og utvikle tjenester som ivaretar etikk, personvern og digital sikkerhet.
E-helse og tilpasset teknologi
E-helse og velferdsteknologi er et bredt og komplekst fagfelt med mange ulike forskningsområder. Vi forsker særlig på tilpasset teknologi innen IKT, og drar nytte av tette samarbeid med andre forskningsgrupper på instituttet, spesielt: Digital transformasjon, Sikkerhet og personvern, og Digital inkludering. Gruppene bidrar med unike perspektiver og tilnærminger, noe som ytterligere forsterker arbeidet vårt på dette feltet.
Digital helsekompetanse for pasienter og pårørende
Vi vil sikre lik tilgang til helsetjenester for alle og fremme positive pasient- og brukeropplevelser, samtidig som vi vektlegger etikk, personvern og digital sikkerhet.
Mange av prosjektene våre handler om å styrke den enkeltes digitale helsekompetanse, slik at de kan ta ansvar for egen helse. Dette innebærer å støtte prosessene med å søke etter, forstå, vurdere og bruke helseinformasjon fra elekroniske kilder, samt å benytte digitale verktøy for å overvåke egen helsetilstand. Nøkkelelementer i arbeidet vårt er brukervennlighet, universell utforming og opplæring.
Vår forskning omfatter også utvikling av kunnskap og metoder som kan føre til bedre produkter og tjenester, som for eksempel e-konsultasjoner, selvbetjeningsløsninger, egenmåling av helseparametere og andre verktøy for personlig helseadministrasjon.
Målet vårt er å fremme egenmestring og motvirke utenforskap, og dermed forbedre livskvaliteten for alle involverte, inkludert pårørende og andre omsorgspersoner.
NRs tjenester innen e-helse og velferdsteknologi
Vi tilbyr en rekke tjenester innen e-helse og velferdsteknologi, inkludert:
- Teknologirådgivning
- Kartlegge behov og forutsetninger og utarbeide funksjonelle systemkrav
- Utvikle og implementere prototyper, samt produsere relevant innhold
- Evaluere og teste prototyper med egnet metodikk, og måle brukeropplevelse og behandlingseffekt
- Følgeforskning, dokumentere funn og publisere resultater i fagfellevurderte kanaler
Aktuelle prosjekter
Andre prosjekter
Close the Gap – Simuleringsbasert trening for samhandling i og mellom helsetjenestene (2021-2026) (ekstern lenke til Prosjektbanken)
Prosjektet har som mål å forbedre pasientflyt og sikkerhet ved å redusere kompetansegapet mellom statlige og kommunale helsetjenester. Ved å utvikle simuleringsbaserte treningsscenarioer som kombinerer fysiske og virtuelle elementer med eksisterende aktiviteter, fokuserer Close the Gap på å styrke samarbeidsferdigheter, lage gjenbrukbart opplæringsinnhold og anvende digitale verktøy for å støtte praktisk læring.
Capable – Innbyggerstyrt digital helseinformasjon (2018-2022) (ekstern lenke til Prosjektbanken)
Capable forsket på hvordan innbyggere kan nyttiggjøre sine egne helseopplysninger for å fremme egen helse og mestre sykdom. Prosjektet fokuserte spesielt på utfordringer i forbindelse med legemiddeloversikt, ernæring og avtaler med helsetjenesten.
Innsikt – Inkluderende brukermedvirkning og bred deltakelse for å samskape trygge, kunnskapsbaserte, interaktive digitale innbyggertjenester (2018-2021) (ekstern lenke til Prosjektbanken)
Nettverket utviklet FOU-kapasitet og samskapingsmetodikk for inkluderende brukermedvirkning, med særlig fokus på digitaliseringsutfordringer for sårbare grupper. Samarbeidet har lagt grunnlaget for langsiktige partnerskap, videreutvikling av metodikk og digitale tjenester som støtter kommunikasjon og egenmestring av personlig helse og velferd.
Moskus – MObile musculoSKeletal User Self-management (2013-2015) (ekstern lenke til Prosjektbanken)
Moskus-prosjektet utviklet digitale verktøy for personer med spondyloartritt for å gjøre det enklere å håndtere tilstanden hjemme. Verktøyene inkluderer en digital pasientdagbok, en sensor for å følge opp øvelser, og en sky-løsning for lagring og deling av data med helsepersonell.
Vil du vite mer om e-helse og velferdsteknologi på NR?
Ta kontakt:
FNs bærekraftsmål
Arbeidet vårt er nært knyttet til flere av FNs bærekraftsmål. Særlig Mål 3: God helse og livskvalitet og Mål 10: Mindre ulikhet står sentralt da vi jobber målrettet for å fremme inkluderende og likeverdige helsetilbud, sikre like muligheter for alle og redusere diskriminering. I tillegg er Mål 17: Samarbeid for å nå målene relevant, spesielt punktene der tilpasset teknologi og IKT er fokusområder.