DART
Anvendt IKT-forskning
DART har omfattende kunnskap og erfaring innen anvendt IKT-forskning, med tre hovedforskningsområder: digital inkludering, digital sikkerhet og digital transformasjon. Vi utfører oppdragsforskning for både privat og offentlig sektor og samarbeider tett med partnere og kunder nasjonalt og internasjonalt for å utvikle løsninger som fungerer i praksis.
Avdelingen DART består av en forskningssjef, en assisterende forskningssjef, og et team med forskere med ulike spesialiseringer. Hver forsker er tilknyttet ett hovedområde, men oppfordres til å bidra i andre. Prosjektene våre organiseres ofte på tvers av flere områder for å fremme tverrfaglig samarbeid. Finansiering kommer fra private selskaper, offentlige etater, og midler fra Norges forskningsråd eller Europakommisjonen.
Digital inkludering
Digital inkluderingsgruppa forsker på hvordan flest mulig kan delta i informasjonssamfunnet og digitale prosesser, og har en unik kompetanse innen fagfeltet i Norge. Universell utforming og brukervennlighet står sentralt i alle prosjekter, og vi arbeider spesielt med løsninger som fungerer på tvers av enheter og situasjoner for et bredt spekter av mennesker. Våre målgrupper inkluderer ofte eldre mennesker og personer med varierende funksjonsevne, ferdigheter og behov. Forskningen vår dekker sensoriske, motoriske, språklige og kognitive aspekter og vi samarbeider tett med brukergrupper, fagmiljøer og andre forskningsinsitusjoner.
Digital sikkerhet
Vi har over 20 års erfaring innen forskning og utvikling av digital sikkerhet utvikler metoder og verktøy som hjelper systemeiere med å identifisere, designe, drifte og evaluere kostnadseffektive sikkerhetsteknologier. Vår spisskompetanse inkluderer adaptiv sikkerhet og personvern, og vi tilbyr tjenester som opplæring, rådgivning, utvikling og analyser. Vi er forskningspartnere i NORCICS, et senter for forskningsdrevet innovasjon innen cybersikkerhet i samfunnskritiske sektorer og ENFIELD, et europeisk senter for fremragende forskning med fokus på adaptiv, pålitelig og grønn kunstig intelligens.
Digital transformasjon
Vi forsker på teknologier og metoder som støtter digital transformasjon av produkter og tjenester. For oss innebærer digital transformasjon en grunnleggende endring i hvordan organisasjoner opererer og hvilke tjenester de leverer. Disse endringene påvirker alle deler av organisasjonen, fra ansatte og prosesser, til teknologi og brukeropplevelser. Forskningsområdene våre inkluderer brukerinteraksjon og samspill mellom prosesser og mennesker, metoder for system- og tjenestebeskrivelse, programmeringsspråk, e-læring og læringsteknologi, samt kunstig intelligens og automatisert planlegging.
Vil du vite mer om anvendt IKT-forskning på NR? Ta kontakt:
Våre fagfelt